Verkeerde studie gekozen: wat nu?

Verkeerde studie gekozen: wat nu?

Wil jij het dit jaar een nieuwe studie gaan volgen maar het je nog geen keuze gemaakt, dan wordt het wel tijd om keuzes te gaan maken. Of weet je nog niet welke je studie je precies wilt gaan volgen? Het is ook niet heel gemakkelijk de juiste studie te bepalen. Maar let op, er gelden wel bepaalde deadlines. Had je al wel je keuze bepaald, maar is dit in jouw ogen de verkeerde, is er ook nog niets verloren. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Je hoeft nog niet in de stress te schieten. In deze blog zetten we voor jou alles helder op een rijtje.

Hou de deadlines in de gaten

Als je je nog moet inschrijven voor een studie, moet je wel rekening houden met de deadline die de school hanteert. Hierbij bij gelden wettelijke termijnen. Over het algemeen genomen moet je vóór 1 mei zijn aangemeld. Op het oog dus heel eenvoudig, maar zoals altijd zijn er wel uitzonderingen. Zo moet je voor een numerus fixus studie, dit is een studie met een maximaal aantal plekken, voor 15 januari al zijn aangemeld. Kijk dus vooraf even of de studie van jouw keuze een numerus fixus studie is. Als dit het geval is, ben je voor het komend studiejaar dus te laat. Een andere uitzondering is het publieke MBO onderwijs. Hier ligt de deadline op 1 april, met uitzondering van particuliere opleidingen.

De hierboven genoemde deadlines gelden voor iedereen die voor het eerst een studie gaan volgen, of gaan wisselen. Ook als je van plan bent om een associate degree opleiding wilt gaan volgen. Maar wat is een associate degree eigenlijk? Dit een 2-jarige HBO opleiding die zeer praktijk gericht is, maar wel wettelijk erkend. Het lijkt wel een beetje op een MBO opleiding. Het komt ook regelmatig voor dat dergelijke opleiding in samenwerking met het bedrijfsleven worden opgezet.

Kan ik nog wisselen?

Had je al een keuze gemaakt een je ingeschreven maar denk je dat deze keuze voor jou toch niet de juiste is, is er nog geen nood aan de man. Je kunt nu nog switchen, als je dit maar vóór 1 mei doet. Zoals gezegd is dit bij een numerus fixus helaas niet meer mogelijk.

Het is sowieso altijd slim om je voor meerdere studies in te schrijven. Mocht je bij de voorkeurstudie niet worden toegelaten, heb je altijd nog iets achter de hand.

Ook bij het MBO kan je je voor meerdere richtingen inschrijven. Na de deadline kan je dan nog binnen dezelfde school nog switchen.

Voor alle duidelijkheid nog even alle deadlines op een rijtje.

  •   Numerus fixus studies: 15 januari
  •   MBO opleidingen: 1 april
  •   Bachelor en Associate Degree opleidingen: 1 mei

Wil je meer weten?  Op de website van Studiekeuzelab vind je uitgebreide informatie om de juiste studiekeuze te kunnen maken. Het is altijd goed om daarnaast ook altijd de website van de school zelf te kijken, zodat je altijd de meest actuele informatie hebt.

Voordelen van een groen schoolplein

Voordelen van een groen schoolplein

Bij het inrichten van schoolpleinen werd vroeger weinig rekening gehouden met groen. Het was vooral belangrijk dat kinderen zich er goed konden vermaken. Hoe anders is dit vandaag de dag. Veel scholen realiseren namelijk een groen schoolplein. Omdat dit een behoorlijke investering is, twijfel je mogelijk of een groen schoolplein de juiste keuze is. Om jou te overtuigen, zetten we hier de voordelen van een groen schoolplein op een rijtje.

Positief effect op het welzijn van leerlingen


Een eerste voordeel van groene schoolpleinen is dat ze een positief effect hebben op het welzijn van leerlingen. Vooral leerlingen uit groep 4 en groep 5 plukken de vruchten van een groen schoolplein. Het blijkt dat leerlingen uit deze groepen school leuker vinden, meer vrienden hebben en minder gepest worden. Dit wordt ook opgemerkt door leerkrachten, directeuren en ontwerpers. Zij merken stuk voor stuk dat het welzijn van kinderen verbetert als een school een groen schoolplein heeft. 

Schoolplein kan gebruikt worden voor educatieve doeleinden


Als kinderen pauze hebben, mogen zij spelen op het schoolplein. Vandaar dat veel mensen denken dat dit enkel een speelplaats is. Daarom zie je mogelijk niet in waarom een schoolplein groen moet zijn. Als je een ‘ouderwets’ schoolplein omtovert tot een groen schoolplein, kun je het plein niet alleen gebruiken om te spelen. Een groene schoolplein kan namelijk ook gebruikt wordt voor educatieve doeleinden. Uit ervaring weten we dat leerkrachten groene schoolpleinen vaker gebruiken voor bijvoorbeeld gym-, natuur- en tekenlessen. Je creëert hierdoor dus niet alleen een groene speelplaats voor leerlingen, maar je biedt leerkrachten ook de mogelijkheid om hier gebruik van te maken voor het invullen van hun lessen.

Leerlingen kunnen zich beter concentreren


Een derde voordeel van een groen schoolplein is dat leerlingen zich hierdoor beter kunnen concentreren. Veel mensen zien niet in wat de link tussen een groen schoolplein en concentratie is, maar deze is er wel degelijk. Dit komt vooral doordat een groen schoolplein minder prikkels heeft dan een schoolplein dat bestaat uit bestrating en speeltoestellen. Doordat er minder prikkels zijn, worden leerlingen minder snel afgeleid. Dit zorgt er vaak voor dat zij beter presteren.

Kinderen komen (meer) in contact met de natuur


Omdat kinderen zich vaak prima vermaken op een schoolplein met een aantal speeltoestellen, zie je mogelijk niet in waarom je voor een groen schoolplein zou kiezen. Op zo’n schoolplein komen kinderen alleen niet in aanraking met de natuur, terwijl dit op een groen plein wel het geval is. Het grote voordeel hiervan is dat kinderen meer respect krijgen voor de natuur. Bovendien zorgt dit er vaak voor dat zij zuiniger met de natuur omgaan. Je creëert dus meer bewustwording onder leerlingen door een ‘stenen’ schoolplein te vervangen door een groen schoolplein. Dit kost weliswaar behoorlijk wat geld, maar het brengt ook de nodige voordelen met zich mee.

Alles over schoonheidsspecialist worden

Alles over schoonheidsspecialist worden

Je bent gek op het verzorgen van je eigen lichaam en wilt dit graag ook bij andere gaan doen. Het liefst wil er je werk van gaan maken. Schoonheidsspecialist worden vereist een opleiding die je in allerlei vormen kan volgen. Als je de opleiding hebt afgerond, heb je een ruim scala aan persoonlijke verzorging geleerd in de theorie en in de praktijk.

Als je na de opleiding besluit om er echt je werk van te gaan maken, ga je op zoek naar een wellnesscentrum of een beautysalon waar je aan de slag kan. Maar je kan je beroep ook uitoefenen op locaties zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Wil je meer de vrije lucht in? Dan kan je er ook voor kiezen om zzp’er te worden en jezelf te verhuren aan verschillende bedrijven of zelfs je eigen salon te openen. Maar wat moet je allemaal weten over het vak? Laten we bij het begin beginnen.

 

Eerst een opleiding volgen

Je hebt enorm veel mogelijkheden als het gaat om het volgen van een opleiding voor schoonheidsspecialist. We kunnen ons best voorstellen dat je door het grote hoeveelheid aanbod, je lastig kan kiezen. Nu kan je het aanbod erg reduceren door te kijken wat voor soort opleiding financieel, op welke plaats en in welke tijdsbestekken jou het beste uitkomt.

Een populaire opleiding is de schoonheidsspecialist opleiding Den Haag. Voor veel mensen ligt Den Haag erg centraal in het land en is de stad makkelijk te bereiken. Hetzelfde geldt voor de schoonheidsspecialist opleiding Amsterdam. Ook erg centraal gelegen in het land, met een goede reisverbinding.

 

Wat voor behandelingen

Als schoonheidsspecialist leer je erg veel behandelingen die je in de praktijk ook oefent. Een groot onderdeel van de opleiding bestaat uit de hand- nagel- en voetverzorging. Je leert alles over nagels en de opbouw, tot nagels lakken, hand- en voetmassages en verzorgende behandelingen. Ook leer je lichaamsbehandelingen zoals ontharing en harsen, lichaamsmassages en informatie over beender- en spierstelsels. Als laatst leer je gelaatsbehandelingen. Hieronder valt alles wat met het gezicht en hoofd te maken heeft. Denk hierbij aan epileren, gezicht massages en wimpers verven. Maar ook make-up aanbrengen op het gezicht en wimpers aanbrengen.

Naast de basisopleiding, kan je je werkveld nog meer verbreden door verschillende cursussen te volgen. Je kan je gaan specialiseren in allerlei behandelingen, waarvan je de basis al hebt gehad in de schoonheidsspecialiste opleiding. Denk hierbij aan specifieke manieren van masseren, elektrisch ontharen en verdere specialisatie op het gebied van manicure en pedicure. Maar ook technieken zoals permanente make-up en specialisatie in acne kan je toevoegen aan je kunde.

 

Begin voor jezelf

Bij veel schoonheidsspecialiste opleidingen leer je ook hoe je te werk kan gaan als zzp’er of als je een eigen salon wilt gaan openen. Je leert bijvoorbeeld hoe alle apparaten en tools heten en werken die je gebruikt in de praktijk en welke merken er erg populaire zijn in de schoonheidsbranche. Je leert ook hoe je je financiële zaken op orde krijgt en wat normale prijzen zijn voor bepaalde behandelingen. Verder krijg je vaak veel tips en tricks mee van ervaringsdeskundige die je zelf kan toepassen in je eigen onderneming, met daarbij de administratieve vaardigheden die je daarvoor nodig hebt.

Cursus Duits volgen? Dit zijn de mogelijkheden

Cursus Duits volgen? Dit zijn de mogelijkheden

Onze oosterburen, de Duitsers, zijn onze grootste handelspartners. Jaarlijks gaan er miljarden euro’s de grenzen over samen met allerlei producten. Veel bedrijven hebben dan ook veel contact met bedrijven uit Duitsland. Wellicht zelfs jouw bedrijf!

 

Dat contact gaat niet altijd even makkelijk. Tuurlijk, de Duitsers, net zoals de Nederlanders, kunnen een redelijk woord Engels, maar vaak lang niet goed genoeg om de fijne kneepjes van een product of een deal boven tafel te krijgen. De taalbarrière kan dan ook wel eens problemen opleveren. Een foute levering hier, de verkeerde specificaties daar en dergelijke soorten fouten. Zonde vinden wij.

 

Een goede manier om deze problemen te voorkomen is door te handelen met Duitsers in de eigen taal, Duits. Maar ja, is jouw Duits goed genoeg? Waarschijnlijk niet, want het kleine beetje Duits dat je gehad hebt op de middelbare school is allang niet meer afdoende om een goede deal te sluiten.

 

Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor een Cursus Duits volgen. Maar wat zijn de voordelen van een Cursus Duits volgen, en wat zijn de mogelijkheden. Hier zoeken we het even kort voor je uit.

De voordelen

Wat zijn de voordelen van een Cursus Duits volgen? Heel simpel is deze vraag natuurlijk. Op een cursus Duits leer je, over een bepaalde periode gewoon redelijk goed Duits spreken en schrijven. Dit is natuurlijk ideaal omdat het direct toepasbaar is op je werk. Er zijn dus werkelijk alleen maar voordelen.

De mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden? Een taal kun je nog steeds in de klas leren maar je kan ook online een taal leren. De voordelen van online een taal leren spreken voor zich, je kan alles op je eigen tempo doen en hebt niet de druk van de klas. Voor mensen met weinig tijd is online een taal leren dus zeker aan te raden.

 

Maar wat je ook kiest, de opties sluiten altijd aan bij jouw werkvereisten. De taal die je leert en wat je van de taal leert kun je dus gelijk gebruiken.

Hoe zet je een website in elkaar? Tips & Tricks voor beginners

Veel mensen weten niet hoe zij een website moeten maken. Dit is vrij logisch, want je zal toch denken dat er veel kennis nodig is voor het maken van een website. Dit is enkel niet wat het lijkt, want iedereen kan een website maken. Ook als je momenteel nog geen kennis hebt is het mogelijk.

Een domeinnaam registreren

Allereerst is het van belang om een domeinnaam te registreren. Dit kan gemakkelijk via het internet. Bij het kiezen van een domeinnaam is het belangrijk om een goede naam te kiezen, dit wordt namelijk de naam van de website.

Een webhostingpakket uitkiezen

Als je een domeinnaam hebt geregistreerd is het zaak om webhosting voor je website te regelen. Webhosting zorgt ervoor dat je website op een server en dus online staat. Zonder webhosting kun je geen website online zetten. Er zijn veel webhost mogelijkheden. Hierom is het van belang om je goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden omtrent webhosting. Webhosting kan je via het internet regelen.

De beveiliging van je website

Zodra je bent voorzien van een webhostingpakket is het zaak om de beveiliging van je website te regelen. Dit doe je door een SSL-certificaat aan je website toe te voegen. Er is een gratis SSL-certificaat, dit is voldoende voor een blog. Als je een website hebt met een contactformulier of betaalmethode is het van belang om een SSL-cetificaat die geld kost aan je website toe te voegen. Zo houd je jezelf en de bezoekers van je website veilig.

Een webdesign software uitkiezen

Als je alle bovenstaande stappen hebt voldaan is de volgende stap het uitkiezen van een webdesign software. Dit is een software waarin je de website kunt ontwerpen en designen. Zo kun je de website geheeld aan je eigen stijl of de bedrijfsstijl aanpassen en inrichten.

Een kindertablet voor jouw kind alleen

Een kindertablet voor jouw kind alleen

Hebben jullie thuis ook regelmatig onenigheid over wie er nu op de tablet mag? We hebben inmiddels aardig wat schermen in huis, maar toch kan er ruzie ontstaan tussen je kinderen over wie er op de tablet mag. Of jij hebt zelf de tablet nodig en deze is onvindbaar, omdat je kind de tablet ergens heeft neergelegd. Met een kindertablet exclusief voor je kind behoren deze ergernissen tot het verleden. Bovendien is een kindertablet, zoals de naam al zegt, speciaal ontwikkeld voor kinderen. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook handig voor jou als ouder. Zo weet jij als ouder zeker dat je kind veilig het wereldwijde web op kan.

De voordelen van een kindertablet

De kindertablet is speciaal geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Dankzij de beschermende bumper kan deze tablet wel tegen een stootje. De tablets zijn verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren. Ook de beschermtassen die je los kan kopen zijn er in frisse kleuren. De tablet is licht en makkelijk hanteerbaar voor kinderen. Je wilt je kind kennis laten maken met de modernste technologieën, maar dit wil je wel veilig doen. Je stelt de tablet helemaal naar wens in. Je kunt zelf apps toevoegen en verwijderen. Websites die je niet geschikt vindt voor jouw kind, blokkeer je eenvoudig. Ook kun je een maximale schermtijd instellen.

Je kind wordt blij van deze speciale tablet

Je kan je kind niet blijer maken dan met zijn eigen tablet. Na een drukke dag komt je kind even tot rust met een spelletje of een filmpje op zijn tablet. Dankzij een headphone heb jij nergens last van. Ook onderweg naar je vakantieadres is een tablet een uitkomst. Verveling en ruzies op de achterbank behoren tot het verleden. Jouw kinderen vermaken zich prima op hun tablet. Veel van de apps zijn ook zonder wifi te gebruiken. Zonder abonnement zijn er al veel leuke apps en spelletjes geïnstalleerd op deze tablet. Voldoende voor uren speelplezier.

Scriptie afronden? Schakel hulp in!

Heb je je studie bijna afgerond maar moet je alleen de laatste horde nog overwinnen? Veel mensen stoppen of pauzeren hun studie wanneer het aankomt op het laatste onderdeel: de scriptie. Het is belangrijk om er niet te licht over te denken maar ook weer niet te zwaar. Het afronden van een scriptie is een moeilijk onderdeel maar het zijn de laatste loodjes die je moet leggen om je studie af te ronden. Kom je er echt niet uit bij het onderzoek of het schrijven van je scriptie? Dan is het ook mogelijk om hierbij wat hulp in te schakelen, we leggen je graag uit hoe scriptiehulp werkt.

Hulp bij je onderzoek opzetten

Een van de belangrijkste onderdelen die een scriptie kunnen maken of breken is het onderzoek. Het is uitermate belangrijk om goed onderzoek te doen en dit goed voor te bereiden. Aan de hand van goed onderzoek wordt het een stuk gemakkelijker om de scriptie te schrijven en je voorstel te verdedigen. Aan de hand van goed onderzoek kan je duidelijke argumenten formuleren die gebaseerd zijn op statistieken en cijfers. Vind je het moeilijk om goed onderzoek te doen? Het is ook mogelijk om bij dit onderdeel van je scriptie begeleiding in te schakelen.

Scriptie laten controleren

Een ander onderdeel waar streng op wordt geleid bij scripties is spelling en zinsopbouw. Er zijn talloze regels op het gebied van taal en bovendien wordt de scriptie ook controleert op plagiaat. Het is daarom van groot belang om je scriptie te laten controleren. Bij voorkeur niet door familie en vrienden maar door iemand die ervaring heeft met het schrijven van scripties of kennis heeft van het onderwerp waarover de scriptie gaat.

Professionele scriptie

Als het niet lukt om de scriptie af te ronden dan is het echt tijd om professionele scriptiebegeleiding in te schakelen. Veel mensen doen er jaren lang over om het laatste stukje van hun studie goed af te ronden. Je hebt al veel tijd en moeite geïnvesteerd in je opleiding en het is belangrijk om niet te lang te wachten om je scriptie af te ronden.

Technisch aangelegd? Word slotenmaker van beroep

Of je nu een sleutel nodig hebt voor een nieuw huis of bedrijf, of je zoekt hulp bij het openen van een deur met een kapot slot: de veiligheid van je huis is belangrijk. Wij bieden een reeks diensten aan voor de beveiliging van je huis en bedrijf. Een slotenmaker houdt jouw huis en bedrijf veilig. er zijn verschillende situaties waarin je gebruik kan maken van een slotenmaker. Allereerst natuurlijk in een noodsituatie, als je sleutel is afgebroken bijvoorbeeld of als je die binnen hebt laten liggen. In dit soort gevallen is het noodzakelijk om een slotenmaker in te schakelen die snel ter plaatse is. Gelukkig is er altijd wel een slotenmaker die een 24-uurs service heeft waarbij je terecht kan. 

Het komt steeds vaker voor dat mensen behoefte hebben aan een slotenmaker. Ben jij technisch aangelegd en op zoek naar werk? Ontdek daarom hoe je zelf slotenmaker kan worden en wat een slotenmaker allemaal doet.

Een slotenmaker is altijd snel ter plaatse

Je kan rekenen op een 24/7 noodoproepservice als je in de situatie zit dat je echt een slotenmaker op korte termijn nodig hebt. Een lokale slotenmaker wordt vervolgens ingeschakeld via de alarmcentrale en is vaak binnen een half uurtje al ter plaatse. Houd er wel rekening mee dat je jezelf moet identificeren om toegang tot een woning of auto te kunnen verschaffen. Als je je sleutel bent kwijtgeraakt is het bovendien belangrijk om de sloten en sleutels te laten vervangen, dit kan de slotenmaker ook gelijk voor je regelen. In de meeste gevallen moet er onmiddellijk en professioneel gereageerd worden op het probleem als mensen contact opnemen met de alarmcentrale op het gebied van slotenmakers. Of het nu gaat om verloren sleutels, een kapot slot of gewoon een sleutel die in het slot is geknapt, als je jezelf uit je huis of bedrijf sluit, of hulp nodig hebt na een inbraak, dan heb je een noodoproepdienst nodig. Een slotenmaker is in dat geval echt een noodoplossing.

Je oude sloten vervangen

Als het gaat om het veilig houden van eigendommen, is een slotenmaker de echte expert op dit gebied. Of je nu op zoek bent naar anti-snapsloten voor je huis, of naar een uitgebreid beveiligingssysteem voor je bedrijfspand aan de rand van de stad: in elke regio is er wel een slotenmaker te vinden die je kan helpen. Een ervaren slotenmaker begrijpt hoe een inbraak kan worden voorkomen. 

Technisch aangelegd? Word slotenmaker!

Ben jij technisch aangelegd en hou je ervan om te klussen of om bezig te zijn met technologie? Word een expert op het gebied van sloten en beveiliging. Er is tegenwoordig steeds meer behoefte aan slotenmakers en daarom zijn er voldoende vacatures te vinden waarop je kan solliciteren. Wacht niet langer en wordt slotenmaker van beroep.

Waarom de hogere hotelschool een goede studiekeuze is

Waarom de hogere hotelschool een goede studiekeuze is

Eindelijk! Je bent geslaagd voor je havo/vwo diploma. Maar dan komt de volgende stap: een hbo opleiding uitkiezen. Je zal hier waarschijnlijk al over nagedacht hebben maar nu moet je toch echt een beslissing gaan maken. De hotelschool is een goede optie om te overwegen en wij vertellen je hier waarom.

 

Praktijkgerichtheid

De hotelschool staat hier bekend om en veel mensen weten het daarom ook al. Maar een groot en belangrijk deel van de hogere hotelschool zijn de praktijklessen. Als je deze opleiding gaat volgen heb je namelijk in je eerste, tweede en derde jaar een aantal weken praktijkles in de praktijkruimten van de school. Deze praktijklessen zijn enorm breed en veelzijdig. Van hotel receptie, restaurant en keuken tot housekeeping, schoolkantine en de HRM afdeling. En zo zijn er nog een aantal afdelingen waar je een aantal weken werkzaam zult zijn. In je eerste jaar zal je in 10 weken op elke afdeling 1 week als werknemer meedraaien. Je leert dan voornamelijk elke afdeling goed kennen. Waarnaar je in je tweede jaar 5 weken als supervisor zal fungeren op 2 verschillende afdelingen naar keuze. Vervolgens kun je in je derde jaar 1 afdeling kiezen die jou het meeste interesseert waar je 5 weken als manager werkzaam zal zijn. Deze praktijklessen zijn een onderdeel van de lessen die de hogere hotelschool aanbiedt en zijn zeer leerzaam. Het voordeel van een praktijkgerichte opleiding is dat het veel kansen biedt zodra je bent afgestudeerd. Uiteraard zijn werkgevers op zoek naar een bepaald diploma maar uiteindelijk is ervaring in het vakgebied ook zeer belangrijk.

 

Het is een brede opleiding

Het imago van de hogere hotelschool is dat veel mensen denken dat je er voornamelijk hotel en restaurant kennis opdoet. Dit is deels waar door de praktijkwerkzaamheden, maar het overgrote deel is management gerichte theorie en toetsing. De lesstof is dus breed ingezet met business en management gerelateerde achtergrond. Het voordeel hiervan is dat je wanneer je opzoek gaat naar een baan niet enkel in de hotel business terecht kunt. Een doorstroom naar bijvoorbeeld sales, marketing of HRM kan gemakkelijk gemaakt worden.

 

Buitenlandse ervaring

In het derde jaar krijg je twee periodes van 10 weken (1 semester) de kans om op ‘Grand Tour’ te gaan. Grand Tour houdt in dat je je minors (een keuzedeel van je studie) zou kunnen volgen in het buitenland. Je kunt zelf kiezen welke minor je wil volgen en waar. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een Spa & Health minor op Bali of een mindfulness minor in Thailand. Andere opties zijn Wildlife Management in Zuid-Afrika of Entrepreneurship in Qatar. En zoals deze vier voorbeelden zijn er nog vele andere opties waar je uit zou kunnen kiezen. Dit is een onwijs gave optie waar je veel buitenlands ervaring mee zal opdoen.

Van alle beschikbare hbo opleidingen is de hotelschool een weloverwogen keuze. Je gaat samenwerken met gedienstige, leergierige mensen. En omdat de studenten uit allerlei verschillende landen in de wereld komen is de hotelschool een zeer internationale studie. Je zult er dan ook veel leren over multiculturele diversiteit en over verschillende culturen.

Moeite met een studiekeuze maken?

Moeite met een studiekeuze maken?

Een studiekeuze is altijd een erg lastige keuze. Je kunt verschillende dingen doen om de keuze makkelijker te maken en meer overzicht te creëren om te weten welke opties je allemaal hebt. Het is ook goed om te weten dat er geen een keuze fout is want je zult overal iets van leren, ook als je het niet leuk vindt en het uiteindelijk niet bij je past. Daar leer je ook  van. Dat is belangrijk om in je achterhoofd te houden.

Studiekeuzetest 

Een studiekeuzetest kan erg behulpzaam zijn bij het maken van een studiekeuze. Dat is een test waarbij je allemaal vragen moet beantwoorden met bijvoorbeeld vragen over dingen die je leuk vindt, je persoonlijkheid en de dingen die jouw interesseren. Op basis van die antwoorden komen er studies naar boven die aan jouw antwoorden voldoen. Aan de hand daarvan kun je misschien makkelijker een keuze maken omdat er alleen studies naar boven komen waar jij goed bij past. Met een studiekeuzetest kun je ook inzicht krijgen voor wat je misschien wil gaan doen in de toekomst. Want  het kan zo zijn dat er een studie naar boven komt waar je nog nooit van hebt gehoord en die je helemaal niet kent.  

Praat er over

Mocht je het nog steeds niet weten, kun je er altijd over gaan praten. Praat erover met bijvoorbeeld je ouders, vrienden of docenten. Zij kennen jou ook goed en kunnen je helpen met welke studie er misschien bij jou past of misschien kennen zij nog een studie die jij niet kent en die jou leuk lijkt. 

Bezoek open dagen

Het bezoeken van open dagen gaat nu wat lastiger dan normaal maar is niet onmogelijk. Veel scholen organiseren open dagen online, dat is een voordeel want zo kun je veel meer open dagen bezoeken dan dat als je overal heen zou moeten gaan. Zo krijg je een beeld van de school en weet je waar je aan toe bent. Vaak bij zulke open dagen kun je ook vragen stellen aan docenten of aan studenten, zij kunnen je helpen met de keuze. Ook kun je vragen of je een dagje mag proefstuderen, zo krijg je een beeld van de studie en kun je kijken of het bij je past en of je het leuk vind.

Conclusie 

Er zijn  heel veel verschillende opleidingen waar je uit kunt kiezen.Het is daarom ook logisch dat je niet meteen weet welke studie bij je past en welke je leuk vind. Een studiekeuzetest kan je daarbij helpen, het is een test om erachter te komen in welke richting jouw interesses liggen en welke studies daarbij horen. Een keuze is nooit een foute keuze en wees daarom ook niet bang om er een te maken, je toekomst hangt er niet vanaf, al lijkt dat nu soms wel zo. Je kan altijd nog van studie wisselen en je laten omscholen, ook hoef je niet perse het beroep uit te voeren wat er bij jouw studie hoort. Alle kansen zijn nog open. Welke studie wil jij gaan doen?