Je bent gek op het verzorgen van je eigen lichaam en wilt dit graag ook bij andere gaan doen. Het liefst wil er je werk van gaan maken. Schoonheidsspecialist worden vereist een opleiding die je in allerlei vormen kan volgen. Als je de opleiding hebt afgerond, heb je een ruim scala aan persoonlijke verzorging geleerd in de theorie en in de praktijk.
Als je na de opleiding besluit om er echt je werk van te gaan maken, ga je op zoek naar een wellnesscentrum of een beautysalon waar je aan de slag kan. Maar je kan je beroep ook uitoefenen op locaties zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Wil je meer de vrije lucht in? Dan kan je er ook voor kiezen om zzp’er te worden en jezelf te verhuren aan verschillende bedrijven of zelfs je eigen salon te openen. Maar wat moet je allemaal weten over het vak? Laten we bij het begin beginnen.
Eerst een opleiding volgen
Je hebt enorm veel mogelijkheden als het gaat om het volgen van een opleiding voor schoonheidsspecialist. We kunnen ons best voorstellen dat je door het grote hoeveelheid aanbod, je lastig kan kiezen. Nu kan je het aanbod erg reduceren door te kijken wat voor soort opleiding financieel, op welke plaats en in welke tijdsbestekken jou het beste uitkomt.
Een populaire opleiding is de schoonheidsspecialist opleiding Den Haag. Voor veel mensen ligt Den Haag erg centraal in het land en is de stad makkelijk te bereiken. Hetzelfde geldt voor de schoonheidsspecialist opleiding Amsterdam. Ook erg centraal gelegen in het land, met een goede reisverbinding.
Wat voor behandelingen
Als schoonheidsspecialist leer je erg veel behandelingen die je in de praktijk ook oefent. Een groot onderdeel van de opleiding bestaat uit de hand- nagel- en voetverzorging. Je leert alles over nagels en de opbouw, tot nagels lakken, hand- en voetmassages en verzorgende behandelingen. Ook leer je lichaamsbehandelingen zoals ontharing en harsen, lichaamsmassages en informatie over beender- en spierstelsels. Als laatst leer je gelaatsbehandelingen. Hieronder valt alles wat met het gezicht en hoofd te maken heeft. Denk hierbij aan epileren, gezicht massages en wimpers verven. Maar ook make-up aanbrengen op het gezicht en wimpers aanbrengen.
Naast de basisopleiding, kan je je werkveld nog meer verbreden door verschillende cursussen te volgen. Je kan je gaan specialiseren in allerlei behandelingen, waarvan je de basis al hebt gehad in de schoonheidsspecialiste opleiding. Denk hierbij aan specifieke manieren van masseren, elektrisch ontharen en verdere specialisatie op het gebied van manicure en pedicure. Maar ook technieken zoals permanente make-up en specialisatie in acne kan je toevoegen aan je kunde.
Begin voor jezelf
Bij veel schoonheidsspecialiste opleidingen leer je ook hoe je te werk kan gaan als zzp’er of als je een eigen salon wilt gaan openen. Je leert bijvoorbeeld hoe alle apparaten en tools heten en werken die je gebruikt in de praktijk en welke merken er erg populaire zijn in de schoonheidsbranche. Je leert ook hoe je je financiële zaken op orde krijgt en wat normale prijzen zijn voor bepaalde behandelingen. Verder krijg je vaak veel tips en tricks mee van ervaringsdeskundige die je zelf kan toepassen in je eigen onderneming, met daarbij de administratieve vaardigheden die je daarvoor nodig hebt.