Je hebt je diploma behaald en wil graag doorstuderen. Maar kan je beter kiezen voor een professionele bachelor of een graduaat? Wij leggen de verschillen uit zodat je kan kiezen welke opleiding het beste bij jou past. 

Wat is een professionele bachelor?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding. Binnen ongeveer drie jaar ben je klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Tijdens de opleiding leer je alle facetten binnen jouw gekozen afstudeerrichting op de locatie van de hogeschool. Er zijn veel afstudeerrichtingen, zoals marketing- en communicatie, techniek of gezondheidszorg.

De perfecte combinatie van theorie en praktijk, dat is een professionele bachelor. Je kiest een van de vele afstudeerrichtingen en dan leer je alle ins en outs over je vakgebied. Tijdens de studie zit je niet alleen in de boeken. Een professionele bacheloropleiding heeft veel mogelijkheden om je kennis om te zetten in de praktijk, bijvoorbeeld tijdens groepswerk, projecten en stages.

Na het behalen van je professionele bachelor kan je direct aan het werk. Er zijn ook veel doorstudeermogelijkheden. Je kan daarna bijvoorbeeld doorstuderen voor een academische bachelor of naar de universiteit voor het behalen van je master.

Voordelen van een professionele bachelor

  • Binnen drie jaar een diploma;
  • Combinatie van theorie en praktijk;
  • Veel afstudeerrichtingen;
  • Studeren op locatie;
  • Direct aan de slag of doorstuderen voor een master.

Wat is een graduaat?

Met een graduaatsopleiding word je opgeleid tot een specifiek beroep, zoals programmeur of verpleegkundige. Een graduaatsopleiding is een praktijkgerichte opleiding waarbij je binnen anderhalf tot twee jaar je diploma kan behalen.

Leren door te doen staat bij een graduaatsopleiding centraal. De theorie wordt opgedeeld in kleine delen en je leert alleen wat relevant is voor je werkveld. De opleidingen werken nauw samen met het arbeidsterrein, dus je doet veel praktijkervaring op tijdens een stage of werkplek. In tegenstelling tot een bachelor, is een graduaat erg flexibel. De opleiding kan zowel overdag als ’s avonds plaatsvinden en online onderwijs is vaak mogelijk. Zo kan je je opleiding combineren met je baan.

Na het behalen van je diploma kan je direct aan de slag. Er is veel vraag naar werknemers met goede praktijkkennis. Liever doorstuderen? De inhoud van een graduaat kan goed aansluiten bij een professionele bachelor opleiding. Daarbij kan je ook vrijstellingen aanvragen voor bepaalde onderdelen.

Voordelen van een graduaat

  • Binnen twee jaar een diploma;
  • Opleiding is praktijkgericht;
  • Flexibel en op afstand studeren;
  • Direct aan de slag of vrijstellingen bij doorstuderen.

Als je praktijkgerichte kennis op wil doen en snel aan het werk wil, dan is een graduaat een mooie opleiding om mee te starten. Wil je graag zoveel mogelijk brede kennis op doen en eventueel doorstuderen? Dan kan een bachelor beter bij jou passen.