Een studiekeuze is altijd een erg lastige keuze. Je kunt verschillende dingen doen om de keuze makkelijker te maken en meer overzicht te creëren om te weten welke opties je allemaal hebt. Het is ook goed om te weten dat er geen een keuze fout is want je zult overal iets van leren, ook als je het niet leuk vindt en het uiteindelijk niet bij je past. Daar leer je ook  van. Dat is belangrijk om in je achterhoofd te houden.

Studiekeuzetest 

Een studiekeuzetest kan erg behulpzaam zijn bij het maken van een studiekeuze. Dat is een test waarbij je allemaal vragen moet beantwoorden met bijvoorbeeld vragen over dingen die je leuk vindt, je persoonlijkheid en de dingen die jouw interesseren. Op basis van die antwoorden komen er studies naar boven die aan jouw antwoorden voldoen. Aan de hand daarvan kun je misschien makkelijker een keuze maken omdat er alleen studies naar boven komen waar jij goed bij past. Met een studiekeuzetest kun je ook inzicht krijgen voor wat je misschien wil gaan doen in de toekomst. Want  het kan zo zijn dat er een studie naar boven komt waar je nog nooit van hebt gehoord en die je helemaal niet kent.  

Praat er over

Mocht je het nog steeds niet weten, kun je er altijd over gaan praten. Praat erover met bijvoorbeeld je ouders, vrienden of docenten. Zij kennen jou ook goed en kunnen je helpen met welke studie er misschien bij jou past of misschien kennen zij nog een studie die jij niet kent en die jou leuk lijkt. 

Bezoek open dagen

Het bezoeken van open dagen gaat nu wat lastiger dan normaal maar is niet onmogelijk. Veel scholen organiseren open dagen online, dat is een voordeel want zo kun je veel meer open dagen bezoeken dan dat als je overal heen zou moeten gaan. Zo krijg je een beeld van de school en weet je waar je aan toe bent. Vaak bij zulke open dagen kun je ook vragen stellen aan docenten of aan studenten, zij kunnen je helpen met de keuze. Ook kun je vragen of je een dagje mag proefstuderen, zo krijg je een beeld van de studie en kun je kijken of het bij je past en of je het leuk vind.

Conclusie 

Er zijn  heel veel verschillende opleidingen waar je uit kunt kiezen.Het is daarom ook logisch dat je niet meteen weet welke studie bij je past en welke je leuk vind. Een studiekeuzetest kan je daarbij helpen, het is een test om erachter te komen in welke richting jouw interesses liggen en welke studies daarbij horen. Een keuze is nooit een foute keuze en wees daarom ook niet bang om er een te maken, je toekomst hangt er niet vanaf, al lijkt dat nu soms wel zo. Je kan altijd nog van studie wisselen en je laten omscholen, ook hoef je niet perse het beroep uit te voeren wat er bij jouw studie hoort. Alle kansen zijn nog open. Welke studie wil jij gaan doen?