Kinderen hebben bij thuisonderwijs vaak sneller hun rekenwerk af dan op school. Dit komt onder andere doordat ze een klassikale instructie missen, waarbij meer wordt besproken dan thuis. Ook omdat andere leerlingen vragen stellen. Toch is het belangrijk dat kinderen langer met de lesstof bezig zijn, zodat ze het zich goed eigen kunnen maken. Omdat een taak uit een lesmethode vaak maar uit enkele bladzijden bestaat, is het maken van extra oefenbladen een uitkomst. In dit artikel lees je meer over oefenbladen voor rekenen en redactiesommen.

Rekenen
Plussommen, minsommen, vermenigvuldigen. Er is genoeg te leren op het gebied van rekenen. Bij rekenen moeten er een aantal dingen ‘gewoon’ uit het hoofd geleerd worden. Herhalen helpt hierbij. En dat gaat prima middels oefenbladen. Zijn de essentiĆ«le rekensommen uit het hoofd geleerd, zoals bijvoorbeeld de tafels? Ook dan is het belangrijk om te blijven oefenen. Zo leren kinderen steeds sneller en makkelijker rekenen, wat van pas komt bij complexere rekensommen. Daar hebben ze hun hele leven profijt van. Er bestaan gelukkig genoeg aantrekkelijke oefenbladen, die kinderen ook leuk vinden om te maken.

Redactiesommen
Ook redactiesommen maken is een vorm van rekenen. Hierbij wordt in een verhaaltje een som verteld. Dit is handig, want zo krijgen kinderen er een beeld bij en leren ze dat je het in bepaalde situaties nodig hebt om te rekenen. De truc is alleen dat er in de verhaaltjes zowel relevante als irrelevante informatie staat. Dit is ook wat de sommen lastiger maakt. Door veel te oefenen worden kinderen er steeds beter in en kunnen ze sneller de belangrijke informatie uit het verhaaltje filteren.

Het belang van extra oefenbladen bij thuisonderwijs
Niet alleen als kinderen moeite hebben met rekenen en redactiesommen uit de lesmethode van school, maar ook als het ze makkelijk af (lijkt) te gaan, is het goed om met oefenbladen aan de slag te gaan. Thuis missen ze de extra leermomenten die op school voorkomen en bovendien blijft de lesstof beter hangen, als ze er langer mee bezig zijn. Ondanks dat er in de huidige tijd veel digitaal gaat, is het toch belangrijk dat kinderen rekenvaardigheden goed onder de knie te krijgen. Dus extra oefenen is nooit verkeerd.