Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw online privacy wordt beschermd. Hier volgen enkele tips:

  1. Gebruik een gerenommeerde en veilige browser.
  2. Houd uw besturingssysteem en software up to date.
  3. Gebruik sterke wachtwoorden en hergebruik ze nooit.
  4. Vermijd phishing-zwendel.
  5. Gebruik een VPN.
  6. Wees voorzichtig met de informatie die u online deelt.
  7. Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die u deelt op sociale media.
  8. Gebruik privacy-instellingen en tools in uw voordeel.
  9. Wees u bewust van de risico’s die het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken met zich meebrengt.

Zoals je ziet is online veiligheid een groot goed waar je bewust mee bezig moet zijn. Door de bovenstaande tips op te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw online privacy wordt beschermd. Daarnaast worden er twee belangrijke tips genoemd die bij alle tips in uw voordeel werken, wat u ook online doet.

Gebruik sterke wachtwoorden.

Het gebruik van sterke wachtwoorden is een must. Enkele suggesties hiervoor zijn: Gebruik nooit 2x hetzelfde wachtwoord met login. Gebruik altijd een combinatie van grote en kleine letters, cijfers en symbolen en schrijf ze onder andere nooit op. Om dit goed te doen heb je een wachtwoordmanager nodig. De beste die er zijn en aanbevolen door velen, waaronder wij, is LastPass of 1Password.

Gebruik waar mogelijk twee-factor authenticatie.

Twee-factor authenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag die kan worden gebruikt om uw online accounts te beschermen. Wanneer 2FA is ingeschakeld, moet u wordt gevraagd om naast uw wachtwoord een code in te voeren die naar uw telefoon of e-mailadres wordt gestuurd wanneer u inlogt op een account. Dit maakt het veel moeilijker voor iemand om toegang te krijgen tot uw account als ze uw wachtwoord hebben, omdat ze dan ook toegang moeten hebben tot uw telefoon of e-mailaccount.

Gebruik een VPN.

Tip 5 in het bovenstaande lijst je is: Gebruik een VPN. Dit is naast het gebruik van een wachtwoordmanager ook een essentieel middel om online veilig te blijven. Een VPN versleutelt alle gegevens die worden verzonden tussen uw apparaat en het internet, waardoor het voor iedereen veel moeilijker wordt om uw gegevens te onderscheppen en te lezen. Bovendien verbergt een goede VPN ook uw IP-adres, wat het moeilijker maakt voor iemand om uw online activiteiten te volgen. Er zijn veel verschillende VPN diensten, maar wij raden Avast SecureLine VPN, ExpressVPN of NordVPN aan. Op deze pagina kunt u meerdere VPN vergelijken.

Door de bovenstaande tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw online privacy wordt beschermd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat, welke voorzorgsmaatregelen u ook neemt, er altijd een zeker risico is bij het gebruik van internet. Daarom is het belangrijk dat u zich bewust bent van de potentiĆ«le risico’s en stappen onderneemt om deze te beperken.