Wil jij het dit jaar een nieuwe studie gaan volgen maar het je nog geen keuze gemaakt, dan wordt het wel tijd om keuzes te gaan maken. Of weet je nog niet welke je studie je precies wilt gaan volgen? Het is ook niet heel gemakkelijk de juiste studie te bepalen. Maar let op, er gelden wel bepaalde deadlines. Had je al wel je keuze bepaald, maar is dit in jouw ogen de verkeerde, is er ook nog niets verloren. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Je hoeft nog niet in de stress te schieten. In deze blog zetten we voor jou alles helder op een rijtje.

Hou de deadlines in de gaten

Als je je nog moet inschrijven voor een studie, moet je wel rekening houden met de deadline die de school hanteert. Hierbij bij gelden wettelijke termijnen. Over het algemeen genomen moet je vóór 1 mei zijn aangemeld. Op het oog dus heel eenvoudig, maar zoals altijd zijn er wel uitzonderingen. Zo moet je voor een numerus fixus studie, dit is een studie met een maximaal aantal plekken, voor 15 januari al zijn aangemeld. Kijk dus vooraf even of de studie van jouw keuze een numerus fixus studie is. Als dit het geval is, ben je voor het komend studiejaar dus te laat. Een andere uitzondering is het publieke MBO onderwijs. Hier ligt de deadline op 1 april, met uitzondering van particuliere opleidingen.

De hierboven genoemde deadlines gelden voor iedereen die voor het eerst een studie gaan volgen, of gaan wisselen. Ook als je van plan bent om een associate degree opleiding wilt gaan volgen. Maar wat is een associate degree eigenlijk? Dit een 2-jarige HBO opleiding die zeer praktijk gericht is, maar wel wettelijk erkend. Het lijkt wel een beetje op een MBO opleiding. Het komt ook regelmatig voor dat dergelijke opleiding in samenwerking met het bedrijfsleven worden opgezet.

Kan ik nog wisselen?

Had je al een keuze gemaakt een je ingeschreven maar denk je dat deze keuze voor jou toch niet de juiste is, is er nog geen nood aan de man. Je kunt nu nog switchen, als je dit maar vóór 1 mei doet. Zoals gezegd is dit bij een numerus fixus helaas niet meer mogelijk.

Het is sowieso altijd slim om je voor meerdere studies in te schrijven. Mocht je bij de voorkeurstudie niet worden toegelaten, heb je altijd nog iets achter de hand.

Ook bij het MBO kan je je voor meerdere richtingen inschrijven. Na de deadline kan je dan nog binnen dezelfde school nog switchen.

Voor alle duidelijkheid nog even alle deadlines op een rijtje.

  •   Numerus fixus studies: 15 januari
  •   MBO opleidingen: 1 april
  •   Bachelor en Associate Degree opleidingen: 1 mei

Wil je meer weten?  Op de website van Studiekeuzelab vind je uitgebreide informatie om de juiste studiekeuze te kunnen maken. Het is altijd goed om daarnaast ook altijd de website van de school zelf te kijken, zodat je altijd de meest actuele informatie hebt.