Op het moment dat je je huidige baan zat bent of een andere uitdaging zoekt in je carrière dan is het misschien een idee om je om te laten scholen naar WMO consulent. Tevens kan je ervoor kiezen om na je huidige HBO opleiding in dit werkveld te gaan werken met de benodigde bijscholing als je dat altijd al leuk hebt geleken. Een opleiding tot WMO consulent werkt in de meeste gevallen voor de gemeente en je houd je bezig met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet is in het leven geroepen met het doel om burgers te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Als WMO consulent dan beoordeel je de aanvragen van burgers met betrekking tot de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Welke werkzaamheden voert een WMO consulent uit

Op het moment dat je aan de slag gaat als WMO consulent dan ben je onder andere verantwoordelijk voor de behandeling en afhandeling van aanvragen, onderzoek je de rechtmatigheid van de aanvraag, stel je een indicatie met betrekking tot de besluitvorming, leg je een huisbezoek af met een gesprek, beoordeel je de WMO aanvraag, stel je beschikkingen, indicaties en herindicatie op, stel je rapportages op en als de situatie hierom vraagt dan werk je samen met externe derde partijen. Er is veel vraag naar WMO consulenten sinds de invoering van het abonnementstarief. Hierdoor komen er veel meer aanvragen ineens binnen en de meeste gemeenten hebben niet voldoende WMO consulenten met de juiste kwalificaties om al deze aanvragen af te handelen.

Hoe word je een WMO consulent

Als je graag consulent wordt voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning dan heb je sowieso een afgeronde HBO opleiding nodig. Hiernaast heb je een bijscholing, training of cursus gevolgd waarbij je alle ins en outs van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning hebt geleerd. Dit is essentieel om je werkzaamheden als consulent goed uit te voeren. Het is mogelijk om een bijscholing, cursus of training op vele manieren te volgen. Je kan voor een klassikale cursus kiezen, e-learning of blended learning. Tevens wordt in sommige gevallen de cursus voor WMO in company gegeven. Dit geldt tevens voor bijscholing om op de hoogte te blijven van alle wijzigingen binnen de wet- en regelgeving. Je kan op internet gaan zoeken naar bedrijven die deze bijscholing en cursussen aanbieden. Je kan hier ook advies opvragen, een offerte aanvragen en reviews van andere klanten terugvinden.